The Play of Light and Shadows in a 4-room HDB flat | Studio Wills + Architects

Contrary to the bold moody hues and industrial vibe shown in the previous project, Studio Wills + Architects has turned to a more subtle palette for this interior renovation of a 27-year old flat. The result, equally amazing.

This is a family home for a mother-daugher pair and grandmother. It has a decent size of 108 sqm. However, the flat is deprived of view and light as it is surrounded by closely spaced high-rise flats.

The designers have gone to great lengths to introduce visual delight and spatial relief to the tired old flat, through the play of light and shadows. To complement the existing broken marble flooring, white and grey is the natural colour of choice. What’s interesting is that, the same colour palette is used in the wall paint and laminates on the carpentry in a series of diagonal patterns. This carefully planned diagonal patterns created an illusion of “ray of light” illuminating the space. To me, this is such a refreshing take on geometric painted walls. And, it just look so sophisticated!

My favourite part of the house – the good-looking study nook behind the sliding door which is carved out of a former balcony :)

Studio Wills_Untitled #8_Photograph 01 Studio Wills_Untitled #8_Photograph 02 Studio Wills_Untitled #8_Photograph 03 Studio Wills_Untitled #8_Photograph 04 Studio Wills_Untitled #8_Photograph 05 Studio Wills_Untitled #8_Photograph 06Studio Wills_Untitled #8_Photograph 07Studio Wills_Untitled #8_Photograph 08Studio Wills_Untitled #8_Photograph 09Studio Wills_Untitled #8_Photograph 10Studio Wills_Untitled #8_Photograph 11Studio Wills_Untitled #8_Photograph 12Studio Wills_Untitled #8_Photograph 13

D:DropboxStudio Wills + Architects03_Projects201501_W1501

The series of diagrams below illustrate the planning and thoughts behind the idea of light and shadows.

D:DropboxStudio Wills + Architects03_Projects201501_W1501

Ceiling lighting was planned strategically at different areas to create a “light box” effect. 
D:DropboxStudio Wills + Architects03_Projects201501_W1501D:DropboxStudio Wills + Architects03_Projects201501_W1501

Diagonal patterned walls and carpentry in white and grey create the illusion of “rays of light” illuminating the space.

D:DropboxStudio Wills + Architects03_Projects201501_W1501

 

Images via Studio Wills + Architects

Photographs by Beton Brut

 

Advertisements

One thought on “The Play of Light and Shadows in a 4-room HDB flat | Studio Wills + Architects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s